uw onderhouds- en restauratiepartner in noord holland

Nieuws

1e Albert Heijn

Akerbouw gaat het Rijksmonumentale pand, aan de Hekelstraat 2 en 2B, in opdracht van “Van Alckmaer voor Wonen” op diverse punten aanpakken. Hoewel de uit te voeren werkzaamheden niet direct restauratiewerkzaamheden betreffen, is de kennis en kunde van een restauratieaannemer in een dergelijk historisch pand zeer belangrijk. Door het inschakelen van Akerbouw wordt er met zorg omgegaan met dit bijzondere woon-winkelpand.

Het gehele (boven)appartement wordt van binnen geschilderd en er wordt een nieuwe keuken geplaatst. Het elektrawerk wordt aangepast aan de huidige normen en de badkamer en het toilet worden voor de nieuwe huurders weer compleet en netjes gemaakt.
Er worden in de winkel onder het appartement, brandwerende voorzieningen getroffen (Hekelstraat 2 Schoenenwinkel Passo). In deze winkel (“Albert Heijn”) bekleden we de staalconstructie tegen vroegtijdig bezwijken bij brand. Tevens wordt de onderzijde van de trapopgang bekleed, zodat brandoverslag wordt tegengegaan en de vluchtroute voor de bovenwoning gewaarborgd blijft. 

De huidige schoenenwinkel heeft een bijzonder onderkomen. Het was het eerste winkeltje van Albert Heijn in Alkmaar.  In 1897 liet de Zaanse firma Albert Heijn op deze hoek haar tweede filiaal bouwen (in de Zaanstreek was al eerder een winkel geopend). De naam staat nog steeds te lezen op de zwarte glazen plaat boven de pui. Boven de Alkmaarse winkel was een bijbehorende woning (in de gevel aan de Hekelstraatzijde staat nog het woord ‘huisbel’ naast de deur) en aangrenzend in de Hekelstraat was het pakhuis voor opslag. Het complex heeft eigenlijk drie gevels gekregen: één aan het Fnidsen en twee in de Hekelstraat. De gevels zijn opgebouwd in de neorenaissance stijl, met vele versieringen in het metselwerk boven de ramen, uitbundig gekrulde muurankers, natuurstenen blokken en ver uitstekende gebeeldhouwde koppen. Aan de gevel in de Hekelstraat zijn twee ludieke koppen aangebracht die de gelijkenis met personen doen vermoeden.