uw onderhouds- en restauratiepartner in noord holland

Nieuws

Rijksmonument Bierkade 18 Alkmaar opgeleverd

In opdracht van Van Alckmaer voor Wonen heeft Akerbouw de begane grond omgebouwd van bedrijfsruimte tot woonruimte. Om de doorzonruimte te behouden is er voor gekozen om de wand tussen de woonkamer/keuken en de slaapkamer te voorzien van een bovenlicht over de gehele breedte van de wand. Hierdoor krijgt deze woning een ruimtelijkere uitstraling. Er is een badkamer gecreëerd met douche en wastafel, welke bereikbaar is vanuit de slaapkamer.

De Bierkade is een stuk havenfront met een grote variatie aan gevelstijlen en ook de ouderdom van de huizen varieert van de 17e tot de 20ste eeuw. De Bierkade 18 steekt er vanwege zijn hoogte en de rechte lijst een beetje uit in dit rijtje huizen. Hebben de meeste panden slechts een begane grond en een eerste verdieping plus kap, hier is ook een tweede verdieping ontworpen. De 18e-eeuwse zogenaamde lijstgevel is vrij sober, met uitzondering van de versierde consoles onder de daklijst (vandaar de naam lijstgevel). Zowel de vormgeving van de consoles als de voordeur zijn te herkennen als Lodewijkstijl, ofwel empire.

Vanuit de woning is er een prachtig breed uitzicht over de haven van Alkmaar

Geschiedenis Bierkade:
De Bierkade is een kade aan de rand van het centrum van Alkmaar. De kade ligt aan het Noordhollandsch Kanaal. De naam Bierkade is afkomstig van het geïmporteerde bier dat hier aan land werd gezet. Op deze kade werd eveneens in de Accijnstoren accijns geheven op datzelfde bier. De toren werd in 1622 gebouwd en in 1904 verplaatst om de straat te kunnen verbreden.

In 2009 moest de kademuur vervangen worden wegens bouwvalligheid. Ter hoogte van Bierkade 17 bleek er puin in het kanaal te liggen, dit puin bleek later, onder meer, afkomstig te zijn van de afgebroken Schermerpoort.