uw onderhouds- en restauratiepartner in noord holland

Nieuws

puienprijs 2015

Afgelopen woensdagavond werd door de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) de tweejaarlijkse puienprijs uitgereikt. In vijf categorieën was een prijs te winnen. Voor de categorie “zakelijke panden met historische pui” kwam het door Akerbouw gerestaureerde Kanaalkade 54 als winnaar uit de bus. Hieronder treft u het jury rapport voor Kanaalkade 54:

“In deze categorie 5 uitstekende restauraties , hoewel de pui van het Kooltuintje meer gezien kan worden als een geslaagde renovatie. De jury vond de restauratie van Kanaalkade 54 er uit springen gezien de toestand voor de restauratie en de zorgvuldigheid waarmee alle details weer zijn teruggebracht.   Dit pand is oorspronkelijke een woning uit 1872  maar is later in gebruik genomen als winkel met bovenwoning. Het fraaie pand in de eind negentiende-eeuwse eclectische bouwstijl ; ook wel,- gelet op het flauwe dak met de grote dakoverstekken-,  chaletstijl   genoemd, is op een deskundige wijze gerestaureerd  waarbij de rijke detaillering van windveren en balkon in oude luister is teruggebracht. De pui is gereinigd en ontdaan  van de niet passende muurverf zodat het metselwerk weer zichtbaar is. De penanten hebben  weer een blokstructuur en de lelijke regenpijpen zijn verwijderd. De hemelwaterafvoer  is op een deskundige wijze in de zijgevel opgenomen.   

De jury heeft dan ook grote waardering voor het initiatief van de eigenaren Jan en Marianne Rus om met respect voor het statige pand de historie terug te brengen aan de Kanaalkade. De gevel-renovatie  is van architect Hans van den Burg met adviezen van de afdeling Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente. De materialisatie en detaillering is met vakmanschap gerealiseerd door het bouwbedrijf Akerbouw. 

Deze combinatie van factoren heeft de jury doen besluiten om de Puienprijs 2015 in de categorie “Zakelijke panden met historische pui” toe te kennen aan het pand op Kanaalkade 54  waarin thans ‘le sushi and more’ is gevestigd.”

De projectpagina treft u via de volgende link: http://www.akerbouw.nl/nl-NL/199/monument-kanaalkade-54.html.