uw onderhouds- en restauratiepartner in noord holland
portfolio 

poldermuseum

heerhugowaard

Akerbouw is in oktober gestart met het verbouwen van het Poldermuseum in Heerhugowaard. Dit monumentale pand krijgt onder andere een gerestaureerde expositie ruimte, een trouwzaal en een nieuw horeca gedeelte. De verbouwing zal in het eerste kwartaal van 2018 klaar zijn waarna in het voorjaar 2018 het museum weer kan gaan draaien. Kerssens De Ruiter Architecten uit Alkmaar tekende voor het ontwerp, Stichting Den Huygendijck heeft de opdracht aan Akerbouw verstrekt.

In 1877 werd het eerste gedeelte van het gemaal gebouwd, daar waar eerder de poldermolens aan het zuideinde van de Oostertocht stonden. Twee stoommachines, samen goed voor 120 pk en met schroefpompen (vijzels), werden geplaatst.
Vanaf 1889 werd het gebouw vergroot en in 1907 waren er twee stoommachines van elk 210 pk en twee centrifugaalpompen in bedrijf. Zij deden hetzelfde werk als in 1629 de 47 molens met behulp van een scheprad. 

Momenteel is het gebouw niet meer in gebruik als gemaal, maar heeft het andere functies zoals museum, horeca en trouwlocatie. En vanaf het voorjaar zullen er bootjes verhuurd worden waarmee er in de omgeving rond gevaren kan worden.
Het gemaal is sinds 1994 vervangen door een nieuw modern gemaal die er schuin achter staat.