Hoe het nieuwe pand van de beentjes bouwgroep in alle opzichten klimaatvriendelijk werd

Een mooi werkhuis met letterlijk en figuurlijk een fijn klimaat, dat had Henk Beentjes voor ogen. Want de energieprestaties  stonden centraal tijdens de bouw, maar een pand is toch in de allereerste plaats bedoeld om er fijn met elkaar te kunnen werken.

Isoleren = ventileren

Om zo min mogelijk warmte te verliezen, is het gebouw supergoed geïsoleerd, vertelt Henk. “Daardoor maken we optimaal gebruik van de warmte die wordt geproduceerd door onze laptops en door onszelf. Omdat alles potdicht zit, hebben we wel een slim luchtventilatiesysteem aangelegd. We weten sinds corona dat het beter is om de lucht niet te laten circuleren, dus er is een voortdurende in- en afvoer van lucht. Daar zitten dan weer warmtewisselaars tussen, zodat de warmte niet mee naar buiten gaat. Je ziet, overal is over nagedacht. De CO2-waarden worden voortdurend gemeten en daar wordt de capaciteit op aangepast. Als het nodig is, kunnen we binnen één uur de lucht in het hele gebouw verversen, dat is echt uitzonderlijk.”

"Als het nodig is, kunnen we binnen één uur de lucht in het hele pand verversen. Dat is echt uitzonderlijk."

Een open uitstraling

Met zoveel focus op de energieprestaties, zou je bijna vergeten dat ook aan de uitstraling va het nieuwe pand veel zorg en aandacht is besteed. Henk: “Transparantie en samenwerken staan bij ons op de eerste plaats. We hebben niets te verbergen. De ontwerper heeft dat heel goed doorvertaald, naar robuuste en eerlijke materialen zoals staal, basalt, beton en veel glas. We kijken vanuit de kantoren op onze eigen werf, die verbinding is nu veel groter dan in het oude pand. En vanaf de doorgaande weg kun je goed naar binnenkijken, zeker in de winter als het vroeg donker is. Je ziet ons allemaal aan het werk. We hebben niets te verbergen, dat dragen we uit.”

"Wat betekent welzijn voor je medewerkers, die vraag hebben we onszelf eerst gesteld."

“Dat bracht ons ook bij de vraag: wat is welzijn voor onze medewerkers? Want het is aan ons om alles tot in de puntjes te faciliteren, van een goed koffiezetapparaat tot prettige akoestiek. Het moet aantrekkelijk zijn om hier op kantoor te komen. Daarom hebben we een duidelijke zonering aangebracht, met een ontmoetingsdeel en een werkdeel. Tussen die twee zones liggen de overlegruimtes, die vormen een natuurlijke overgang. Aan de ene kant van het pand is het dus een gezellige drukte, aan de andere kant heerst volledige rust. Daar wordt alleen heel zachtjes gepraat.  Wie een telefoontje krijgt, loopt even weg, dat is al helemaal ingeburgerd.”